vrouwen-krachttraining

Waarom Vrouwen Aan Krachttraining Moeten Doen

Laatste update: 12 februari 2017

Een slanke taille, ronde billen en nooit meer met een zwembandje in bikini: veel vrouwen dromen ervan. Toch lijken zulke doelen vaak zo onbereikbaar. Door overgewicht, weinig tijd om te sporten of een gebrek aan motivatie. In dit artikel hebben we 6 reden op een rij gezet waarom vrouwen aan krachttraining moeten doen. Inclusief onze allerbeste tips.

 

1. Kunnen ademhalen in die spijkerbroek

“Ik wil veel kilo’s afvallen, dus is het niet beter als ik cardiotraining doe?” Bij Droog Trainen Academie krijgen we deze vraag regelmatig, dus we delen graag onze visie hierover. Met de juiste informatie kun je zelf bepalen welke doelen je voor ogen hebt en wat de trainingsmethode is die het beste bij je past. Tijd is kostbaar genoeg, dus een inefficiënte aanpak is ontzettend zonde.

Cardio en krachttraining zijn twee technieken die in een aantal belangrijke opzichten van elkaar verschillen. Waar cardio zich vooral richt op uithoudingsvermogen en het verbranden van calorieën, is krachttraining gericht op het versterken van spieren. Eigenlijk kun je het zien als direct gewicht verliezen (cardio) en indirect gewicht verliezen (krachttraining).

Vele kilometers hardlopen, zweten op de crosstrainer… bij het gevecht met de weegschaal is cardio een verleidelijke workout om zo snel mogelijk de cijfertjes om laag te brengen. Helaas heeft dit ook een groot nadeel: je lichaam raakt niet alleen vet kwijt, maar vooral veel spiermassa. Terwijl juist spieren veel calorieën verbranden en daardoor op lange termijn zorgen dat je afslankt.  Een algemene stelregel is dat iedere kilo spieren ongeveer 100 extra calorieën per dag verbrandt. In rust! Bonus-calorieën dus.

De vraag is daarom wat je met je training wilt bereiken. Wil je snel veel gewicht verliezen zonder echte winst op de lange termijn? Dan zijn cardio-workouts prima. Met krachttraining gaat de weegschaal minder snel omlaag omdat je veel vet kwijtraakt, maar je spiermassa toeneemt. Gelukkig zijn spieren compacter dan vet, dus in omvang zal je duidelijk verschil merken. Die strakke spijkerbroek past jou voortaan als gegoten.

2. Zwemmen zonder zwembandje

Een rand onder je BH, love handles boven de spijkerbroek of een zwembandje bij de bikini: het is een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen aan krachttraining moeten doen. Zoals we hierboven al schreven is krachttraining een strijd tegen vet en omvang en niet zozeer een strijd tegen de weegschaal.

Het is een illusie dat je specifiek en alleen op één plek van je lichaam kunt afvallen. Je voeding, lichaamsbouw en beweging spelen allemaal een rol bij het kweken of verhelpen van vet. Door de juiste oefeningen te doen, afgestemd op jouw lichaam en doelen, is het wel mogelijk om je lichaam strakker te trainen en die stoere blokjesbuik te zien verschijnen.

3. Geen man meer nodig voor zware klusjes

Het is een mythe dat krachttraining je een mannelijk lichaam geeft. Hormonen van vrouwen verschillen zoveel van mannen dat het lichaam zich nooit op dezelfde manier zal ontwikkelen. Juist de slanke taille en ronde billen die zoveel vrouwen graag willen, zijn bereikbaar met krachttraining.

Natuurlijk word je wel gewoon sterker van krachttraining. Bij toekomstige verhuizingen heb je geen man meer nodig om een doos boeken voor je te tillen of een fles spa open te draaien. Daarvoor is het natuurlijk wel noodzakelijk dat alle spiergroepen worden aangepakt. Bijvoorbeeld squats, deadlifts en dips activeren veel spiervezels en zorgen daardoor voor een sterker (maar nog steeds slank) lichaam.

4. Niemand die meer ‘u’ tegen je zegt

Voel jij je ook weleens jaloers op van die belachelijk slanke vrouwen met blozende wangen en een strakke, gezonde huid? Ze lijken maar niet ouder te worden en al zeker niet “slapper” of minder levendig. Op hun 30e worden ze nog steeds als meisje gezien.

Vergeet dure anti-aging producten: de kans is groot dat deze dames op regelmatige basis sporten en aan krachttraining doen. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je strak in je vel blijft zitten, maar maakt ook stofjes vrij zoals dopamines en endorfines die voor een gezonde en gelukkige uitstraling zorgen. Dat voelen zij van binnen en zie jij van buiten.

5. Griep en verkoudheid krijgen jou niet te pakken

Een laatste reden waarom vrouwen aan krachttraining moeten doen is gezondheid. Vrijwel ieder jaar worden weer nieuwe wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd en in grote lijnen zeggen ze allemaal hetzelfde: sporten maakt gezond.

Het houdt niet alleen je geest jong en fit, maar houdt ook je huid gezond en je weerstand sterk. Je ziet er daardoor niet alleen jong uit (zie reden 4) maar blijft ook gezond. Met de juiste krachttraining voorkom je allerlei blessures en ziektes die helemaal niet nodig zijn.

6. Meer eten en toch afvallen

Laten we het maar gewoon uitspreken… niets is toch zo irritant als mensen die de hele dag lopen te eten en geen grammetje aankomen. Terwijl het bij jou lijkt of je al aankomt als je aan een chocoladereep denkt.

We horen dit vaak, maar waarschuwen ook om je hierdoor niet van de wijs te laten brengen. Sommige mensen hebben nu eenmaal een andere bouw of een wat snellere stofwisseling dan jij. Daar is niets aan te doen. Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om af te vallen.

Sterker nog…

Met de juiste krachttraining kun je méér eten en toch afvallen. We zetten de feiten voor je op een rij:

  • Meer spieren verbranden meer calorieën door een hogere stofwisseling
  • Om meer calorieën te verbranden, heb je dus meer spieren nodig
  • Om meer spieren te kweken heb je een calorieoverschot nodig en moet je meer eten
  • Om af te vallen, heb je meer krachttraining en meer (gezonde) voeding nodig

Als dat geen goed nieuws is!? Het klinkt ons in ieder geval beter in de oren dan half-uitgehongerd ontelbare kilometers hardlopen.

Wij hebben een GRATIS E-book geschreven waarin wij uitleggen hoe wij Binnen 8-16 Weken Ons Vetpercentage Verlagen En Daarna Het Hele Jaar Door In Shape Blijven? (Zonder Ons Leuke Leven Op Te Geven).

Schrijf je hieronder in en ontvang het e-book meteen in je mailbox.