spiermassa-behouden-droog-trainen

Spiermassa Behouden Bij Vet Verbranding

Laatste update: 14 februari 2018

Hoe behoud je spiermassa terwijl je afvalt?

Vetverlies hoeft niet altijd te betekenen dat je ook de spieren kwijtraakt waar je zo hard voor gewerkt hebt.

We geven je 9 strategieën om dat te voorkomen!

Als je hard werkt om iets te bereiken, betekent dat een hoop voor je.

Denk aan al die jaren die je in de sportschool door hebt gebracht.

Je wilt niet alle spieren weer inleveren die je in al die tijd hebt opgebouwd!

Toch kan dat het resultaat zijn wanneer je je lichaamsvet probeert te verliezen om je spieren nog beter uit te laten komen.

Wanneer je een calorietekort opbouwt, zal je lichaam geneigd zijn om spierweefsel af te breken voor energie. Het is een hele kunst om dat proces zo veel mogelijk te beperken!

Met de volgende tips maken we je het in ieder geval een stukje makkelijker.

bodybuilder-met-meetlint-spiermassa-behouden

1. Hou je dagelijkse calorietekort goed bij

Niets voelt zo goed als een grote daling op de weegschaal.

Toch is dat juist een slecht teken: het wijst erop dat je niet alleen veel vet, maar ook veel spieren verliest. “Om spierverlies bij een calorietekort te beperken, kun je per week ongeveer 0,5-1 procent van je lichaamsgewicht verliezen” Dat betekent dat iemand van 100 kilo wekelijks maximaal één kilo kwijt zou moeten raken.

Een steilere daling van je gewicht betekent waarschijnlijk dat je spierweefsel afbreekt. Wanneer je met een voedingsplan begint, is de eerste stap natuurlijk om te bepalen hoeveel calorieën en in welke verhoudingen je deze nodig hebt om een calorietekort te creëren.

2. Eet meer eiwitten in je dieet

Het belang van eiwitten is niet alleen groot voor wie spieren wil kweken; ook als je met een voedingsplan bezig bent, is proteïne onmisbaar. Eiwitten vertragen de vertering en stimuleren de productie van hormonen die de trek verminderen. Zo voorkom je eetbuien en honger.

Als je te weinig eiwitten eet, kan het gevolg zijn dat je spieren als energiebron opgebruikt worden. Onderzoek suggereert dat 1,8 tot 2,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht optimaal is om spierverlies tijdens een cut te voorkomen.

3. Eet koolhydraten rond je trainingen

koolhydratenKoolhydraten zijn een belangrijke energiebron. Als je er minder van eet, kun je je dus sneller vermoeid voelen. Toch wil je in de sportschool nog steeds kunnen presteren! Een slimme strategie om verminderde prestaties te voorkomen, is om de meeste van je dagelijkse koolhydraten voor en na de training in te plannen.

Op die manier heb je voldoende brandstof voor je work-out en vul je achteraf je glycogeen weer optimaal aan. Je koolhydraten moeten vooral uit vezelrijke en voedzame etensmiddelen komen, zoals bruine rijst, quinoa, volkoren brood, volkoren pasta, peulvruchten en groenten.

Die worden langzaam verteerd en zullen je langdurig van energie voorzien, zodat je genoeg hebt voor een stevige training. De enige uitzondering is wanneer je korter dan een uur voor je training eet: dan heb je mogelijk meer aan een sneller verteerbare optie. Als je een snel verteerbare koolhydraatmaaltijd wil eten, is post-training het andere goede moment.

4. Gebruik samengestelde (compound) oefeningen die meer spieren aanspreken

man-die-een-compound-oefening-uitvoertDe grootste angst van sporters die met een voedingsschema bezig zijn is dat ze spiermassa en kracht kwijt zullen raken.

Met de juiste training valt dat gelukkig te voorkomen. Zorg er allereerst voor dat je zo veel mogelijk samengestelde oefeningen doet, waarin meerdere spiergroepen samenwerken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld squats, deadlifts, bench presses, rows, overhead presses, pull-downs en soortgelijke bewegingen. Natuurlijk hoef je enkelvoudige bewegingen niet te vermijden. Uit praktisch oogpunt is dat voor je schouders, biceps en triceps bijna onmogelijk. Hou de focus echter op de samengestelde oefeningen.

5. Gebruik gemiddelde tot zware gewichten in het begin

Er bestaat een hardnekkig misverstand dat hoge hoeveelheden herhalingen voor meer vetverbranding zorgen. Het probleem is dat je daarvoor minder gewicht gebruikt, en dat zorgt er weer voor dat je de stimulans om kracht te vergroten verliest.

Als je doel is om zo veel mogelijk spieren te behouden, is niets gevaarlijker dan het wegnemen van de stimulans voor spiergroei. Zeker aan het begin van je training, als je nog niet vermoeid bent, kun je de stimulans in stand houden door voor zware gewichten te kiezen.

6. Kies cardio die je spieren bezig houdt

Extra cardio kan effectief zijn om wat extra pondjes vet te verliezen. De juiste keuze is daarbij echter belangrijk, en die keus is groter dan alleen tussen fiets of loopband!

Cardio op lage intensiteit was lang hét middel voor bodybuilders, en ze waren er uren per dag mee bezig. Nu is HIIT (high-intensity interval training) echter populairder. Een HIIT-sessie wisselt momenten van zware inspanning af met rustperiodes. Een typische ratio is daarbij bijvoorbeeld 1:4, dus steeds 15 seconden intensieve inspanning gevolgd door 60 seconden rust.

7. Geef herstel nog meer prioriteit

Intensieve sessies in de sportschool. Uitdagender cardio. Een dieet met minder calorieën. Plotseling moet je lichaam zien te balanceren op de dunne lijn tussen vetverlies en verlies van de spieren waar je zo hard voor gewerkt hebt. Dat is waarom goed herstel zo belangrijk is. Rust helpt je om cortisollevels laag te houden, wat de reden is dat een goede nachtrust zo belangrijk is. Slaap minstens 8 uur per nacht. Niet alleen hou je zo je lichaam goed uitgerust, je blijft ook mentaal scherper, zodat je bij het trainen in staat bent om steeds weer alles te geven.

En dat is hoe je als sporter vet verliest, zonder daarbij je zuurverdiende spieren op te offeren!

Wij hebben een GRATIS E-book geschreven waarin wij uitleggen hoe wij Binnen 8-16 Weken Ons Vetpercentage Verlagen En Daarna Het Hele Jaar Door In Shape Blijven? (Zonder Ons Leuke Leven Op Te Geven).

Schrijf je hieronder in en ontvang het e-book meteen in je mailbox.