geen-tijd-om-te-sporten

Geen Tijd Om Te Sporten

Laatste update: 14 februari 2018

Een druk privéleven en toch sporten? Zo doe je dat

Hoe doen mensen dat toch? Een volle werkweek, kinderen, een sociaal leven en dan ook nog tijd vinden om te sporten…

In dit artikel lees je het ‘geheim’.

Inclusief onze allerbeste tips, zodat ook jij lekker kunt bewegen en je lichaam gezond kunt houden.

De belangrijkste basis voor al het andere in je leven.

Ook geen tijd om te sporten?

Bij Droog Trainen Academie krijgen we vaak de vraag van mensen hoe zij een druk leven en sporten combineren. Want krachttraining, dat kost toch heel veel tijd!? Natuurlijk is tijd een schaars goed.

Maar als we een beetje doorvragen, blijkt dit meestal niet eens het grootste probleem te zijn. Mensen vinden het veel vaker lastig om zich te committeren aan een nieuwe verplichting of zij hebben na een drukke werkdag geen energie meer om nog naar de sportschool te gaan.

En zo zijn er nog veel meer oorzaken die worden weggeschreven onder de noemer ‘geen tijd’. Hieronder vind je een aantal tips die in de praktijk voor veel mensen werken om toch hun doelen te bereiken met krachttraining.

man-houdt-klok-vast-geen-tijd-om-te-sporten

1. Plan je work-outs

Tijd vrijmaken om te sporten is een afspraak. Met jezelf. En net zoals je afspraken maakt met anderen, geldt dat je ze moet vastleggen. Anders komt er niets van terecht en blijft het bij loze beloftes.

Als je écht graag wilt sporten, pak dan je agenda erbij en prik tenminste 2 vaste momenten waarop je naar de sportschool bent. Door vaste momenten te kiezen, kunnen jij en het thuisfront er rekening mee houden en eraan wennen dat jij er op deze momenten niet bent. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk slijt dit patroon in en weet je niet beter.

Train thuis

vrouw-die-thuis-traintJe bent natuurlijk niet verplicht om naar de sportschool te gaan.

Als je gemotiveerd genoeg bent en je weet wat je doet, kun je ook prima thuis trainen.

Koop de spullen die je nodig hebt zoals gewichten, dumbells, kettlebells en TRX suspension trainers. Je kunt dan thuis je work-out doen. Dit scheelt je vooral reistijd en extra omkleden.

Een aantal voorwaarden om rekening mee te houden:

  • Je hebt de rust en ruimte om thuis te trainen
  • Je hebt de juiste spullen aangeschaft
  • Je hebt niet de motivatie van een trainer nodig
  • Je weet hoe je de oefeningen moet uitvoeren om blessures te voorkomen

Je kunt dit natuurlijk slim combineren met andere dingen die je wilt doen. Wil je jouw favoriete serie absoluut niet missen? Of is het noodzakelijk om vanavond Game of Thrones nog een keer te kijken? Daarvoor hoef je niet op de bank te zitten. Met wat gewichten en dumbells in de hand en afleiding op televisie ben je zo een uur verder.

2. Kom iets eerder uit de veren

Ben je een ochtendmens? Dan kun je overwegen om een uurtje eerder op te staan op de dagen dat je wilt sporten. Sportkleding aan en gaan. Op die manier is er nog niets of niemand in de buurt om je plannen in de war te schoppen.

Want laten we eerlijk zijn: overdag gebeurt dat makkelijk. Je hebt je vast voorgenomen om ’s avonds te sporten, maar dan opeens is je partner ziek, loopt je vergadering uit of komt er onverwacht iemand op bezoek. Het leven laat zich niet altijd plannen, maar in alle vroegte heb je de meeste kans op rust.

Let wel op dat je genoeg slaap krijgt. Dit heb je nodig om fitter te worden en om alles uit je (kracht)training te halen. Door te weinig slaap maakt je lichaam meer stresshormoon aan, ga je meer eten en kun je minder hebben. Sta dus alleen een uur eerder op als je ’s avonds op tijd in bed ligt.

3. Ga uit het werk direct door

Na een lange werkdag en veel reistijd is het heerlijk om thuis te komen.

Lekker ontspannen..

Een hapje eten..

Even op de bank..

Zie dan nog maar in beweging te komen. Veel mensen hebben er moeite mee. Is het voor jou ook herkenbaar? Ga dan uit je werk meteen door naar de sportschool. Het is een beproefde methode die veel mensen helpt om hun krachttraining vol te houden en gestelde doelen te bereiken.

Dit heeft trouwens nog een extra voordeel.

Als je een hectische dag hebt gehad op je werkt, zit je hoofd nog barstensvol informatie. Vergaderingen, projecten, klussen, deadlines… Sporten helpt je om je hoofd weer leeg te maken. Cardio- en krachttraining hebben veel neurobiologische en psychologische effecten op het brein. Zo maak je meer stoffen aan zoals endorfine en serotonine die zorgen voor een goed, rustig en gelukkig gevoel.

4. Train lekker efficiënt

foto-van-man-die-opdruktHet is niet gezegd dat krachttraining veel tijd moet kosten.

Je kunt ook kiezen voor een variant waarbij je in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk spiergroepen aanpakt.

HIIT training bijvoorbeeld: High Intensity Interval Training.

Zo’n work-out is erop gericht om in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk resultaat te bereiken.

HIIT verhoogt het metabolisme (zowel aëroob als anaëroob), stimuleert de aanmaak van groeihormonen en vergroot de toename van spiermassa en explosieve kracht.

Al in een half uur kun je geweldige resultaten bereiken.

Op deze manier sport je efficiënt en ben je zo min mogelijk tijd kwijt als je thuiskomt na een drukke dag of een volgepland weekend hebt.

5. Bouw het sporten rustig op

Moet je nu opeens iedere dag je bed uit om 06.00 uur? Nee, zeker niet. Rome is niet in één dag gebouwd en jij hoeft ook niet in één klap je hele leven en schema overhoop te gooien. Sterker nog: hierdoor heb je alleen maar meer kans dat je het nieuwe regime niet volhoudt en voortijdig de handdoek in de ring gooit. Zonde. Bouw het sporten stapje voor stapje in je leven. Begin bijvoorbeeld met één of twee trainingen per week en voer dat eventueel nog een beetje op.

Op die manier wordt het sporten een gewoonte die kan inslijten, in plaats van een enorme ballast die op je schouders drukt. Op die manier kan niemand presteren.

Sport is de basis voor al het andere in je leven

Tijdgebrek is vaak het excuus om niet te sporten, maar niet de echte reden. Dat zijn andere dingen. Teveel verplichtingen, weinig ondersteuning van het thuisfront of lastige werktijden. Er zijn honderden redenen om niet te sporten. Maar het is niet zo dat je hoeft te kiezen tussen een leuk en succesvol leven of een gezond en slank lichaam.

Het kan allebei. Nee, dat is niet eenvoudig. Maar het kan wel. Zoek de échte oorzaak die jou weerhoudt van (kracht)training, maak een afspraak met jezelf en zet sporten vervolgens bovenaan je prioriteitenlijstje. Zonder een gezond lichaam kun je al die andere dingen namelijk ook niet doen.

Wij hebben een GRATIS E-book geschreven waarin wij uitleggen hoe wij Binnen 8-16 Weken Ons Vetpercentage Verlagen En Daarna Het Hele Jaar Door In Shape Blijven? (Zonder Ons Leuke Leven Op Te Geven).

Schrijf je hieronder in en ontvang het e-book meteen in je mailbox.