Werking Van Spieren
Update: 12 juli 2017
Het menselijk lichaam heeft meer dan 600 verschillende spieren. Die zorgen ervoor dat we kunnen bewegen en alle dagelijkse dingen kunnen doen. Bukken, tillen, lopen… en natuurlijk sporten. Lees in dit artikel van Droog Trainen Academie alles wat je moet weten over de werking van spieren en hoe je ze optimaal traint.
Inhoudsopgave
Soorten spieren
Er komen 3 soorten spieren voor in het menselijk lichaam:
- Glad spierweefsel
Dit zijn de spieren die je als mens niet bewust kunt aansturen. Ze doen hun eigen werk, zonder dat je daarop invloed hebt. Denk bijvoorbeeld aan de maag en slokdarm die voedsel vermalen en verteren.
- Dwarsgestreept spierweefsel
De spieren met dwarse strepen worden ook wel de skeletspieren genoemd en zijn verbonden met de sensorische neuronen in de hersenen. Dit zijn de spieren die je traint tijdens je training: je kunt ze bewust en zelfstandig bewegen.
- Hartspierweefstel
Het hartspierweefsel is een combinatie van beide. Het is dwarsgestreept zoals de skeletspieren, maar gedraagt zich als glad spierweefsel. Het hart reguleert namelijk zichzelf, zonder dat je hierop direct invloed hebt.
Lees alles over de verschillende soorten spieren in ons artikel: spieren in alle soorten en maten.
Samenstelling spieren
In een spiervezel zitten langgerekte eiwitstructuren in de vorm van dunne draadjes, Dit zijn de zogeheten myofibrillen. Die bestaan uit sarcomeren met lichte delen (actine) en donkere delen (myosine). Het in gang zetten van een beweging, gebeurt in de hersenen. Die versturen middels een stroomstootje signaal van de zenuwen naar de spieren. De spieren trekken hierdoor samen: de myofibrillen schuiven in elkaar. Zo kan de spier samentrekken en de lichaamsdelen bewegen.
Spiercontractie
Om een lichaamsdeel te bewegen, heb je spieren nodig die samentrekken. Spieren zijn via pezen verbonden met de botten. Door te contraheren, trekken ze de botten een bepaalde richting op. Er bestaan verschillende soorten spiercontracties:
Statisch ( isometrische contractie)
Dit is een bewegingsvorm waarbij je spieren wel gebruikt, maar waarbij ze niet verkorten. Een voorbeeld van een statische oefening is ‘planken’. De spieren leveren dan veel kracht, maar komen verder niet in beweging.
Dynamisch
Vrijwel alle soorten krachttraining zijn gericht op dynamische bewegingen. Doordat de spier tijdens een beweging kracht levert, wordt hij over de hele lengte sterker. Anders dan bij een statische contractor, waarbij je maar in één houding sterker wordt. Dynamische spiercontracties bestaan in verschillende soorten:
- Concentrisch (contractie waarbij de spier kracht levert en de spier verkort)
- Excentrisch (contractie waarbij de spier kracht levert, maar ook verlengt)
Spieren bewegen
Het bewegen van spieren gebeurt via een heleboel seintjes van en naar de hersenen. Die monitoren constant hoe de beweging verloopt en moet gaan verlopen. De spieren, pezen en gewrichten informeren de hersenen constant over de houding, richting of snelheid op dat moment. Zo is het mogelijk om zelfs fijnmotorische bewegingen tot in detail uit te voeren.
Spieren trainen
Door spieren regelmatig te bewegen, blijven ze gezond. Door ze te trainen, worden ze groter en sterker. Tijdens een zware work-out ontstaan minuscule scheurtjes in de spieren. In de rustperiode die daarop volgt, vult het lichaam die op en worden de spieren sterker gemaakt en geprepareerd voor een volgende training. Er zijn twee soorten training
Spierwerking en voeding
Gezonde voeding is een belangrijke basis voor meer spieropbouw en spiermassa. Twee belangrijke voedingsstoffen zijn eiwitten en koolhydraten.
Eiwitten
Je spieren gebruiken eiwitten om spieren op te bouwen en ze te herstellen na een training. Een gezonde volwassen heeft een inname van 0,75 gram eiwit per kilogram gewicht nodig per dag. Sport je regelmatig, dan heb je meer energie nodig en dus ook meer eiwitten. Doe je veel aan krachtsport of bodybuilding, probeer dan minimaal 1,6 gram per kg lichaamsgewicht aan eiwitten in te nemen.
Lees hier meer over in het artikel: Waarom heb je eiwitten nodig bij krachttraining?
Koolhydraten
Koolhydraten zijn suikers en zetmeel die een belangrijke brandstof zijn voor het lichaam. Ze ondersteunen noodzakelijke lichaamsfuncties zoals spraak, nadenken en bewegen. Glycogeen is de brandstof die het lichaam uit glucose haalt. Erg belangrijk als je fanatiek sport en aan krachttraining doet. De spieren moeten namelijk al het zware werk verzetten en hebben daarvoor genoeg energie nodig. Koolhydraten zijn een belangrijke bron.
Lees hier meer over in het artikel: Koolhydraten en krachttraining: een helder overzicht
Zet je spieren aan het werk
Nu je weet hoe spieren werken, is het tijd om ze aan het werk te zetten. Met de juiste training, gezonde voeding en natuurlijk ook voldoende rust om te herstellen en groeien.