De Waarheid Over Dieet Hypes
Dit artikel gaat over de laatste nieuwe dieet hypes, en waarom deze vaak geen blijvend resultaat geven.
Rinus hier van Droog Trainen Academie.
Henry en ik beschouwen onszelf best wel als online fitness coaches die “evidence based” zijn. We gebruiken in onze content zelden Pubmed links. Voor degene die niet weten wat een Pubmed link is vergeet snel dat ik dat gezegd heb 😉
Maar wij gebruiken wetenschappelijk onderzoek naar krachttraining en voeding wel als basis voor onze kennis. Daarnaast gebruiken we onze ervaring. Ieder persoon heeft namelijk andere behoeften.
Met deze combinatie helpen wij elke dag gemotiveerde mannen en vrouwen om het lichaam te krijgen waar ze trots op zijn.
Inhoudsopgave
Revolutionaire diëten
De reden waarom ik dit vertel is omdat ik het wil hebben over “dieet hypes”. Om de zoveel tijd komt er weer zo’n “revolutionair” dieet op de markt.
Iedereen heeft het erover.
Dit dieet is de bom!
Wanneer er weer een nieuw “revolutionair” dieet op de markt komt fronzen wij altijd even met onze wenkbrauwen. We bekijken dit dieet eerst kritisch.
Is het echt zo goed en praktisch (!) als er beweerd wordt?
Als we denken dat zo’n nieuw “revolutionair” dieet kan werken willen we het zelfs uit proberen. Er zijn namelijk altijd klanten die er vragen over gaan stellen. Je weet alleen wat een klant voelt als je het zelf mee maakt.
Daarom proberen we sommige dingen zelf uit. Om te kijken of het werkt. Dit komt overigens niet zo heel vaak voor. We zijn namelijk niet echt van de “hypes”.
Weet je wat het is? Diëten komen en gaan.
Er wordt een enorme hype gecreëerd. Heel veel mensen in de fitness industrie verdienen (vaak in korte tijd) veel geld aan zo’n “revolutionair” dieet. Ze promoten het alsof hun leven er vanaf hangt. Het is het beste dieet wat er is, voor iedereen!
Na een tijdje is de hype voorbij en verdwijnt het dieet weer. Er is namelijk weer een ander beter dieet (hahahaha). Iedereen springt er weer in. Dit dieet is het! Enzovoorts, enzovoorts.
Resultaat is dat heel veel mensen telkens iets nieuws proberen. Veelal zonder resultaat. Er is namelijk geen magische pil. Er is geen makkelijke weg. De basis is en blijft hetzelfde.
Voorbeelden van dieet hypes
Ik zal een paar voorbeelden noemen van dieet hypes.
Paleo dieet
Een aantal jaar geleden ging iedereen aan het Paleo dieet, ook wel caveman dieet genoemd.
We moesten eten als een holbewoner. Dat deden onze voorouders immers ook. Die aten geen McDonalds, of all you can eat sushi.
Onze voorouders waren gezond (of dat houden we onszelf voor). Ons lichaam is ook niet gemaakt voor het eten van nu. Daarom sluiten we alle “slechte” dingen uit en eten we alleen als een holbewoner.
Waarschijnlijk zijn er in die tijd toch een hoop mensen dood gegaan aan de honger maar dat even terzijde. Maar van Paleo val je af! Je bent een stuk gezonder. Dus het is een top dieet.
Intermittent fasting
Ooit gehoord van Intermittent fasting?
Intermittent fasting is niets anders dan een bepaalde periode per dag vasten. Bijvoorbeeld van 20.00 uur in de avond tot 12.00 uur de volgende middag. We eten alles in 8 uur. We eten 16 uur niet.
Je verliest er (meer) vet door. Daarnaast voel je je top! Intermittent fasting wordt door veel “fanatiekelingen” gezien als een wondermiddel. De waarheid is helaas anders…
Wil je weten hoe intermittent fasting ECHT werkt? Lees dan hier ons uitgebreide artikel over intermittent fasting.
Ketogeen dieet
Ooit gehoord van ketogeen dieet?
Alleen maar goede vetten eten, heel weinig koolhydraten en voldoende eiwitten. Ons lichaam werkt namelijk beter op vetten.
Het verbetert je cognitief vermogen. Je hersenen hebben namelijk liever vetten dan koolhydraten. Je hebt geen dips meer gedurende de dag omdat je weinig tot geen suikers eet.
Je moet even één á twee weken door de “keto griep”. Maar als je daar doorheen bent voel je je beter dan ooit. En het mooie is, je verliest vet bij het leven. Revolutionair!
Carnivoor dieet
In Amerika is er nu een nieuw dieet: het carnivoor dieet.
Wellicht heb je er al van gehoord. Deze is echt de bom!
Je mag namelijk alleen maar vlees eten, 100% vlees. Ik kan me wel wat tekortkomingen bedenken bij deze dieet vorm (micronutriënten bijvoorbeeld). Maar je valt er van af. Je voelt je fantastisch. Hoopjes mensen in Amerika zweren erbij.
Blablablabla.
Hoe deze verschillende diëten werken…
Nu kom ik “to the point”.
Wat is het doel van een elk dieet? Vet verliezen toch?
Even wat populaire dieetvormen op een rijtje:
- Weightwatchers dieet wil dat je punten telt op basis van de caloriewaarde van voeding. Hoe werkt het? We creëren een calorietekort.
- Atkins dieet wil dat we hoog in proteïne zitten, medium in vet en zeer laag in koolhydraten. Hoe werkt het? We creëren een calorietekort.
- Paleo wil dat we eten als een holbewoner. Geen zuivel. Mensen zijn namelijk de enige zoogdieren die nog zuivel consumeren na de zuigeling periode en dat hoort niet. Verder alleen onbewerkte voeding. Hoe werkt het? We creëren een calorietekort.
- Keto dieet wil dat we 85-90% goede vetten eten, een beetje proteïne, heel weinig koolhydraten. Hoe werkt het? We creëren een calorietekort.
- Intermittent fasting wil dat we alleen binnen een bepaalde tijdsperiode eten. Daarbuiten vasten we. Hoe werkt het? We creëren een calorietekort.
- Carnivoor dieet wil dat we 100% vlees eten, niets anders (!!). Hoe werkt het? We creëren een calorietekort.
- Flexibel diëten (If It Fits Your Macros) wil dat we calorieën tellen in de vorm van macronutriënten. Hoe werkt het? We creëren een calorietekort.
Alle diëten hebben hetzelfde doel
Ik hoor je nu denken. Dit is niet echt revolutionair.
Maar je kennis zweert bij het keto dieet want daar is hij zoveel mee afgevallen en hij voelt zich fantastisch. Hij telt geen calorieën dus calorieën tellen is onzin (niet naar luisteren!). Hij is immers ook afgevallen.
Dus wat weten ze bij Droog Trainen Academie nou?
Ik wil niet negatief doen maar wellicht heb je alles tot nu toe in dit artikel niet goed gelezen.
Elk dieet heeft hetzelfde doel: vet verliezen.
Ieder dieet werkt hetzelfde: ze creëren een calorietekort.
Een calorietekort is namelijk de sleutel tot vetverlies. Niets anders. Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.
Geloof me.
Ik heb ook ooit geprobeerd om super laag in koolhydraten te eten. Ik voelde me goed. Het ging 3 maanden super lekker.
Erg leuk vond ik het niet. Ik hou namelijk van koolhydraten. Maar ik voelde me goed. En volgens alle “hypers” zou ik als een malle vet moeten verliezen. Dus waarom niet volhouden (tegen mijn zin in).
Toen gebeurde er ineens wat dingen met me waar ik minder blij van werd.
Mijn energie ging naar nul. Ik trainde niet meer lekker. Ik voelde me best vaak duizelig. Mijn libido ging naar nul (terwijl ik normaal op 110 zit ;-).
Het ergste was nog dat ik vrijwel geen vet verloor. Daarnaast ging mijn progressie in de gym naar beneden.
Ik ben ermee gekapt. Ik kwam erachter dat laag in koolhydraten niet mijn ding was. Niet leuk. Weinig vetverlies (ik at namelijk maar wat). En ik voelde me kut met peren.
Waarom wij voor flexibel diëten kiezen
Daarna heb ik flexibel diëten ontdekt. Vanaf dat moment zweer ik bij deze vorm van diëten. Dit is voor mij HET fitness dieet als jij aan krachtsport doet (of gewoon in shape wil raken).
Ik heb mijn koolhydraten langzaam omhoog gebracht. Ik ben calorieën gaan tellen. Dat doe ik wanneer ik het nodig vind om vet te verliezen of een ander specifiek doel heb.
Ik eet waar ik zin in heb. Flexibel diëten draait er namelijk om dat je mag eten wat je wilt. Zolang het maar binnen de richtlijnen past.
Ja, ik tel calorieën.
Calorieën tellen is niet voor iedereen weggelegd. Laten we dat voorop stellen.
Calorieën tellen is niet lastig. Het is wennen. Het heeft ongeveer twee weken geduurd voordat ik eraan gewend was.
Het mooie van calorieën tellen is dat je je lichaam leert kennen.
Je leert hoeveel je kan eten om vet te verliezen, of juist meer spiermassa aan te komen.
Je kan heerlijk op je onderhoudscalorieën eten als je geen specifiek doel hebt zonder direct je resultaat te verliezen.
Je sluit geen voedingsgroepen of –producten uit. Je mag letterlijk eten waar je zin in hebt zolang je calorieën maar onder controle blijven.
- Ja, ik ga ook uit eten. Nee, dan track ik mijn calorieën niet. Gokken heeft namelijk geen zin. Ik maak (meestal) wel verstandige voedingskeuzes.
- Ja, ik eet taart op verjaardagen.
- Ja, ik ga stappen met vrienden en drink dan alcohol.
- Ja, ik eet vette hap.
- Ja, mijn leven is eigenlijk best wel leuk.
En het mooie is: ik ben nog nooit in betere shape geweest dan afgelopen jaar. Ik ben het hele jaar door in shape. Alles draait om de juiste balans.
Ik kan nu eten en drinken zonder dat ik calorieën hoef te tellen en kan mijn shape behouden. Dat komt omdat ik het al een tijdje doe, en ik mijn lichaam ken.
Ga ik iets overboord en kom ik meer vet aan dan ik wil? Denk bijvoorbeeld aan die heerlijke vakantie waar ik nooit calorieën tel en volop geniet. Dan ga ik daarna gewoon even een paar weken calorieën tellen. En ja hoor, terug op niveau. Heerlijk!
Uiteraard heb ik hier wel iets voor gedaan. Ik heb me flexibel diëten eigen gemaakt (gewoontes aangeleerd).
Ik woog 92 kg en was totaal niet tevreden met mijn lichaam. Ik trainde hard maar lette niet op mijn voeding. Resultaat nul.
Ontevreden zijn met je lichaam zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zit, lichamelijk en mentaal niet. Dat kan best impact hebben op de rest van je leven.
Je voelt je niet fit. Eigenlijk ben je gewoon minder gelukkig maar hou je jezelf geen spiegel voor. Ik was het eigenlijk best wel zat.
Flexibel diëten is het dieet met de minste restricties
Ik ben flexibel diëten gaan toepassen en ben binnen ongeveer een jaar geleidelijk 10 kg afgevallen. Ik ging van 19% vet naar rond de 10%.
Ik zag (en zie) er beter uit dan ooit. Het mooiste is is dat ik me heerlijk voel. Ik eet lekker (en veel). Ik train met power. Ik heb eigenlijk weinig te klagen.
Ik ben heel erg voor flexibel diëten. Ik vind het praktisch en het past perfect in mijn leven. Het geeft weinig restricties (alleen calorieën en macro’s tellen).
Daarom werken we bij Droog Trainen Academie met deze methode.
Onze klanten zijn er lovend over! De meesten eten meer dan ze voorheen deden. Dat hebben ze nog nooit meegemaakt. Genoeg eten en alles eten wat je wilt. Wat een feest! Flexibel diëten is perfect, als het bij je past.
Kijk, ik heb niets tegen andere diëten.
Als jij je lekker voelt bij het keto dieet en je behaalt er resultaat mee, go for it! Als jij weinig koolhydraten wil eten, je voelt je er lekker bij en behaalt resultaat, go for it!
Welk dieet je ook volgt. Als het voor jou praktisch in je leven past en je behaalt resultaat, go for it! Ik vind het als coach al top dat mensen serieus bezig zijn met hun lichaam en gezondheid.
Onthoud dit.
Alle diëten hebben hetzelfde doel: vet verliezen.
Alle diëten doen dit op dezelfde manier: een calorietekort.
Dat calorietekort moet er zijn (bewust of onbewust). Zonder calorietekort GEEN vetverlies.
Waarom promoten wij dan flexibel diëten?
Eén simpele reden.
We creëren een calorietekort om vet te verliezen en eten ondertussen de voeding waar we van houden.
- Ja, dit kan ook als vegetariër of veganist.
- Ja, dit kan ook als je in ploegendienst werkt.
- Ja, dit kan ook als je een gezin hebt.
- Ja, dit kan ook als je erg druk bent (zijn wij zelf ook nogal namelijk).
Het mooie is dat de meeste mensen flexibel diëten makkelijk(er) vol kunnen houden. Consistentie is de sleutel tot succes. Voor elk dieet.
Het beste dieet voor jou is het dieet wat jij consistent vol kan houden.
Kies daarom het dieet wat het beste in jouw leven past.
Sportieve groet,
Rinus (en Henry)
PS. Vind je dit soort content waardevol? Help ons en deel het met je vrienden.
Volg nu onze GRATIS 8-delige email cursus voor vetverlies. Klik op één van de knoppen hieronder, schrijf je in en ontvang de eerste les direct in je mailbox.