hydratatie

Hydratatie En Het Menselijk Lichaam

Laatste update: 25 april 2017

Alles wat je over hydratatie moet weten

Hydratatie is van enorm belang, omdat het allerlei andere aspecten van je lichaam beïnvloedt.

Je gezondheid, prestatievermogen, lichaamssamenstelling, nachtrust, herstel, focus en zelfs de conditie van je gewrichten hangen allemaal van jouw hydratatie af.

En daarmee bedoel ik niet alleen de glazen water die je voor je training drinkt, maar je algemene vochthuishouding tussen het moment dat je wakker wordt en het moment dat je weer naar bed gaat.

Het is essentieel om al die tijd genoeg te drinken.

hydratatie-en-het-lichaam

1. Nieren

Je nieren zijn verantwoordelijk voor het verwerken van afval in je lichaam. Net als alle andere organen raken ze gestrest wanneer je niet genoeg drinkt, wat geen wonder is, met de hoeveelheid eiwitten en supplementen die je op ze af stuurt!

Door genoeg water te drinken, help je de nieren om goed te functioneren en alle schadelijke stoffen in je lichaam adequaat af te voeren. Raak je gehydrateerd, dan zijn je nieren één van de eerste organen die daar last van hebben. Op de lange termijn kan het bijvoorbeeld ook het risico op nierstenen vergroten.

2. Bloeddruk

Wanneer je gedehydrateerd bent, kan dat je bloeddruk binnen een paar dagen flink doen stijgen, aangezien je lichaam dan haarvaatjes af begint te sluiten.

Dat leidt tot meer druk op de belangrijke bloedvaten, en dus in het algemeen een hoge bloeddruk.

We hoeven je hopelijk niet uit te leggen waarom een te hoge bloeddruk hoogst ongezond is – en in dit geval is het eenvoudig te vermijden als je jezelf aanwent om voldoende te drinken!

3. Prestaties

Als je maar 2 of 3% te weinig gehydrateerd bent, kan dat al een prestatievermindering van 20% veroorzaken! De reden hiervoor is heel simpel: als je uitdroogt, ben je niet meer afdoende in staat om voedingstoffen te vervoeren en afvalstoffen af te voeren.

Een work-out wordt dan dus opeens een stuk moeilijker, waardoor de algemene intensiviteit afneemt en je resultaten ook snel verminderen.

Bovendien vermindert de bloeddruk, zoals gezegd, waardoor ook de bloedtoevoer naar je spieren belemmerd wordt. Er is een goede kans dat je zelf wel eens work-outs gehad hebt waar je je een stuk duffer voelde dan normaal. Zorg dat je in dat geval genoeg drinkt!

4. Vetverlies

Wanneer je meer water drinkt, produceert je lichaam meer urine. Om daarvoor de benodigde warmte op te brengen, zul je ook in rust meer calorieën moeten verbranden.

Daarnaast geeft ook het drinken van koud water je thermogenese een flinke boost; je lichaam moet ook dan immers de temperatuur op peil houden.

Er wordt wel gezegd dat een goede hydratatie de beste manier is om meer vet te verbranden. Wanneer je meer water drinkt, zul je je sneller verzadigd voelen en dus minder eten. Ook op die manier wordt afvallen eenvoudiger.

5. Spiervolume

Je spieren bestaan voor 70 tot 80% uit water, wat duidelijk aangeeft dat hydratatie cruciaal is als het over spiermassa gaat. Wanneer je het volume van je spieren wilt laten groeien, heb je simpelweg voldoende vocht nodig.

6. Vocht vasthouden

Ironisch genoeg zorgt dehydratatie er juist voor dat je er wateriger uit gaat zien: je lichaam slaat namelijk meer natrium op als je niet genoeg drinkt, zodat je meer water vasthoudt. Als je de toevoer van water constant hoog genoeg houdt, voorkom je overmatige vochtopslag en hou je je zoutlevels in balans.

7. Herstel

Het vervoer van nutriënten, de gezondheid van je ingewanden en zelfs de staat van je gewrichten zijn allemaal verbonden aan je hydratatie.

Als je te weinig drinkt, kun je je voedsel niet goed verwerken en kun je de stoffen die erin zitten dus niet goed opnemen. Dit zal je lichamelijke herstel na trainingen stevig beperken.

Drink genoeg

Bovenstaande voorbeelden laten duidelijk zien dat het van cruciaal belang is om genoeg te drinken. Als je gehydrateerd wilt blijven, is het belangrijk dat je minstens 1,5 – 2 liter water per dag drinkt, en afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden mogelijk meer.

Als je in een vochtig en warm klimaat drinkt, is meer water bijvoorbeeld noodzakelijk. Bovendien kun je dan extra elektrolyten aan je water toevoegen en eventueel iets meer zout eten om beter vloeistoffen vast te kunnen houden in je spieren.

En nogmaals: dit gaat niet alleen om je prestaties in de sportschool. Dehydratatie maakt je niet alleen zwakker, het vormt ook een probleem voor alle andere processen die in je lichaam plaatsvinden. Er is geen enkel goed excuus om jezelf niet voldoende te hydrateren!

Wij hebben een GRATIS E-book geschreven waarin wij uitleggen hoe wij Binnen 8-16 Weken Ons Vetpercentage Verlagen En Daarna Het Hele Jaar Door In Shape Blijven? (Zonder Ons Leuke Leven Op Te Geven).

Schrijf je hieronder in en ontvang het e-book meteen in je mailbox.