Is Koolhydraatarm Dieet Beter Voor Vetverlies?

Is koolhydraatarm dieet beter voor vetverlies? Die vraag wordt ons vaak gesteld. Koolhydraatarm eten is de laatste jaren enorm populair geworden.

In dit artikel leggen we uit waarom koolhydraatarm dieet in onze ogen aan populariteit groeit, en of dat terecht is. Daarnaast leggen we uit waarom koolhydraatarm eten niet perse beter is om vet te verliezen dan bijvoorbeeld een andere dieet methode.

Wat is het koolhydraatarm
dieet?

Koolhydraatarm
dieet is een methode om af te vallen waarbij we weinig koolhydraten consumeren,
vaak tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag.

Koolhydraten zijn overal om ons heen beschikbaar. Onze hedendaagse maatschappij is enorm gefocust op eten. Dat is ook niet zo gek, overal om ons heen is makkelijk voeding beschikbaar. En vaak niet de meest gezonde voeding.

Veel producten die ervoor zorgen dat mensen te dik, of zelfs obese worden, bevatten koolhydraten (en vetten zoals transvetten).

Het idee achter koolhydraatarm eten is dat wanneer je de inname van koolhydraten reduceert dat je meer en sneller vet zal verliezen. De vraag is of dit klopt (en beantwoorden we in dit artikel).

Waarom koolhydraat eten in onze ogen zo populair is geworden…

Veel “guru’s” claimen dat koolhydraatarm eten beter is voor vetverlies, en je gezondheid. Welvaartsziektes zoals obesitas en Diabetes type 2 worden vaak in één adem genoemd met koolhydraten, suikers, en het hormoon insuline (wat het vetopslag hormoon wordt genoemd). In onze ogen onterecht.

Koolhydraten, suiker en insuline zijn namelijk niet de veroorzakers van welvaartsziektes, ze zijn er een onderdeel van.

Wanhoop, en misbruik door slimme marketeers

Koolhydraatarm dieet of koolhydraat arm eten wordt door anti-koolhydraat fanatiekelingen misbruikt. Ze spreken mensen aan met een probleem, namelijk mensen die teveel vet hebben, of zelfs obese zijn.

Mensen die vaak wanhopig op zoek zijn naar de “snel vet verliezen” methode die hen helpt. Het probleem is echter vaak dat deze snelle oplossingen gebaseerd zijn op een crash dieet methode.

Crash diëten zijn niet gezond en niet houdbaar op de lange termijn. Ze zijn vaak gebaseerd op het creëren van te grote calorietekorten, bijvoorbeeld door het geheel of grotendeel uitsluiten van een complete voedingsgroep (zoals koolhydraten) of -producten.

Vaak zorgen deze crash diëten voor meer ellende dan dat ze goed doen, namelijk een probleem wara veel mensen mee te maken hebben. Het jojo effect.

Slimme marketeers spelen in op de behoefte. Ze verkondigen een boodschap die niet waar is of incompleet.

Vaak om geld te verdienen, bijvoorbeeld met koolhydraatarme recepten boeken of het verkopen van koolhydraatarme productenwaarbij ze van koolhydraten, suiker en insuline de vijand maken.

Dit veroorzaakt angst, terwijl mensen niet bang hoeven te zijn voor koolhydraten of suiker op zich. Alles draait om balans.

Bizarre cijfers over overgewicht en obesitas

Koolhydraten, suiker en insuline zijn geen dikmakers op zich, ze zijn een onderdeel van het probleem. Namelijk dat mensen langzaam steeds dikker worden.

Uit onderzoek blijkt dat in 2018 52% van de Nederlanders boven de 18 kampt met overgewicht, waarvan 15% obese is. Hier spelen sommige “koolhydraatarm guru’s” slim op in.

De werkelijke veroorzaker van welvaartsziektes zoals obesitas en Diabetes type 2 zijn namelijk niet koolhydraten of suiker, maar een ongezonde levensstijl.

Stelselmatig
teveel ongezonde voeding eten, en te weinig bewegen. Dit heeft een negatieve
invloed op je gezondheid (bloedwaardes, cholesterol, bloeddruk, etc), en zorgt
ervoor dat mensen ongezond worden, namelijk te dik (met een ongezond hoog vetpercentage).
Met alle gevolgen van dien.

Mensen die
lijden aan welvaartsziektes als obesitas en Diabetes hebben hier over het
algemeen zelf een keuze in. Ze leven ongezond, eten stelselmatig teveel, en
eten vaak ongezonde niet voedzame voeding. Daar tegenover staat dat deze mensen
vaak weinig bewegen.

Koolhydraten
en suiker (en insuline) zijn dus niet de veroorzakers van welvaartsziektes, ze
zijn er een belangrijk onderdeel van. Veel mensen die ongezond leven eten vaak
teveel koolhydraten en suiker, in een stelselmatig calorieoverschot, en zetten
daardoor hun gezondheid op het spel.

Koolhydraatarm
dieet en koolhydraatarm eten wordt in onze ogen dus ook om de verkeerde redenen
toegepast (door bangmakerij en om geld te verdienen aan vaak wanhopige te dikke
mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem).

Werkt koolhydraatarm diëten voor het verliezen van vet?

Het simpele antwoord is ja.

Laten we voorop stellen. Wij zijn geen tegenstanders van koolhydraatarm dieet, of koolhydraatarm eten.

Wij zijn tegenstanders van bullshit. Mensen die bepaalde dieet methodes omschrijven als de “heilige graal” voor iedereen die vet wilt verliezen. Dit klopt namelijk simpelweg niet.

De waarheid is dat er geen één heilige methode bestaat als het gaat om afvallen. Vet verliezen kan op 1001 manieren om vetverlies te bewerkstelligen. Alle deze manieren zijn gebaseerd op één simpel principe: een calorietekort.

Koolhydraatarm dieet werkt, net als bijvoorbeeld keto dieet, of flexibel diëten (wat wij zelf toepassen). Het één is niet beter dan het ander, ze werken allemaal zolang er een calorietekort is.

Wanneer je lichaam voor een bepaalde periode in een negatieve energiebalans (een calorietekort) zit dan zal het je vetreserves (en spieren) aanspreken voor de energie die het uit voeding tekort komt.

Je lichaam verbruikt in een calorietekort namelijk meer energie dan het binnen krijgt uit voeding, en zal daardoor massa verliezen. Dit kan spiermassa of vet massa zijn.

Als krachtsporters willen we uiteraard zo min mogelijk spiermassa verliezen. Daarom is het belangrijk dat we krachttraining doen en voldoende proteïne consumeren, zeker in een calorietekort.

Waarom zou
je voor een koolhydraatarm voedingspatroon kunnen kiezen?

De enige echte
juiste reden waarom iemand koolhydraatarm dieet of koolhydraat arm eten toe zou
moeten passen is omdat deze methode goed bij hen past. Er bestaat geen één
heilige beste dieet methode die voor iedereen werkt.

De beste
dieet methode voor jou is het dieet wat bij jou en in jouw leven past. Een
methode die je consistent toe kan passen als een levensstijl, die niet voelt
als een hels dieet.

Een methode waarbij je op een voor jou prettige manier langdurig in een calorietekort kan blijven om vet te verliezen (en kg’s en cm’s af te vallen).

Een methode die je nadat je je doel hebt bereikt toe kan blijven passen om je behaalde resultaat te behouden, of dit nou koolhydraatarm dieet is of een andere dieetvorm als keto dieet of flexibel diëten maakt niet uit.

Er is niets speciaals aan koolhydraatarm diëten. Koolhydraatarm dieet is net als alle andere voedingspatronen een methode om vet te verliezen, die gebaseerd is op het creëren van een calorietekort (energiebalans is leidend voor vetverlies).

Creëer een calorietekort en je zal vet verliezen, welke methode je ook hanteert, wat je ook eet.

Maakt het
voor vetverlies uit wat je eet?

Wat we weten (uit wetenschappelijk onderzoek naar voeding en energiebalans) is dat calorieën leidend zijn voor vetverlies. Je verliest vet massa wanneer er een calorietekort is.

Hoe je dit calorietekort creëert is niet van belang (combinatie van voeding, krachttraining en voldoende bewegen geeft over het algemeen het beste resultaat). Wat je eet is daarbij niet van belang voor vetverlies (wel voor je gezondheid en een optimaal resultaat).

koolhydraatarm eten voor vetverlies

Wanneer we willen afvallen (vetpercentage willen verlagen), en er is sprake van een calorietekort waardoor we vet verliezen, dan is het handig om voldoende proteïne te eten.

Proteïne heeft de eigenschap dat het lichaam meer calorieën verbruikt om proteïne in het lichaam te verwerken (TEF thermic effect of food voor proteïne is 30%). Daarnaast is het goed voor behoud- en opbouw van spiermassa.

Als we dus
vet willen verliezen, en calorieën en proteïne zijn gelijk over periode van 24
uur, dan maakt het voor vetverlies niet uit hoe we vetten en koolhydraten
verdelen. Dat komt aan op persoonlijke voorkeur, vaak gebaseerd op jouw
persoonlijke fitness doelstelling.

Koolhydraatarm dieet, of koolhydraatarm eten, is dus niet beter voor vetverlies. Het is een principe die je kan gebruiken om je vetpercentage te verlagen (net als bijvoorbeeld intermittent fasting, of flexibel diëten. Koolhydraatarm dieet zou je dus niet om die reden moeten gebruiken.

Energiebalans is leidend voor het verlagen van je vetpercentage (afvallen).

Wat wij dan
aanraden is om je te verdiepen in energiebalans en hoe je dit kan gebruiken om
bepaalde fysieke doelen te bereiken. Koolhydraatarm eten kan je dus wel
toepassen als dit praktisch voor jou werkt en je daar je fysieke doelen mee kan
bereiken.

Pas koolhydraatarm dieet of koolhydraatarm eten toe omdat de juiste redenen, niet omdat je ergens hebt gehoord (van een “guru” die niet snapt hoe voeding en energiebalans werkt, of geld aan je wil verdienen) dat koolhydraatarm dieet beter is voor vetverlies.

Er bestaat geen beste dieet voor vetverlies, behalve het dieet (de methode) die goed bij jou past. Koolhydraatarm dieet is dus niet beter of slechter voor het verliezen van vet dan keto dieet, of beter of slechter dan bijvoorbeeld flexibel diëten (wat wij zelf toepassen).

Energiebalans is altijd leidend.

Waarom wij zelf niet voor koolhydraatarm kiezen…

Zoals gezegd is koolhydraatarm dieet niet beter of slechter voor vetverlies.

Dat wil niet zeggen dat het optimaal is voor actieve krachtsporters zoals ons. Ons lichaam is in essentie gemaakt om koolhydraten als voornaamste energiebron te gebruiken.

Wanneer we koolhydraat inname beperken is onze ervaring dat we na verloop van tijd “slap” worden, ook als we de calorieën die we uit koolhydraten missen aanvullen met proteïne en vetten.

Wij zijn niet de enige met deze ervaring. Veel van onze klanten die koolhydraatarm eten hebben geprobeerd kwamen na verloop van tijd tot dezelfde conclusie.

Een ander belangrijk punt is dat het uitsluiten of sterk verminderen van koolhydraten in je voedingspatroon kan zorgen voor tekorten in bepaalde voedingsstoffen. Denk hierbij aan belangrijke vitamines, mineralen (belangrijk voor een goede gezondheid) en vezels (belangrijk voor een goede stoelgang).

Een ander groot nadeel voor ons (en onze klanten) is de restrictie die koolhydraatarm dieet geeft. Je mag namelijk maar weinig koolhydraten per dag eten, terwijl juist koolhydraten zo lekker zijn 😉

Wij eten graag koolhydraten in de vorm van havremout, brood, pasta, rijst en alle andere lekker dingen die de wereld te bieden heeft. Dit wordt in het geval van koolhydraatarm eten enorm beperkt.

Koolhydraatarm dieet past niet bij ons, en dus is het niet de juiste dieet methode voor ons persoonlijk. Wij gebruiken flexibel diëten (waarbij we calorieën en macronutriënten tellen), waarbij we alles eten wat we lekker vinden en toch resultaat bereiken (spieropbouw en vetverlies).

Waarom zou je koolhydraatarm eten en die lekkere boterham laten staan, als het niet nodig is..? 😉

Wil jij ook eten en drinken wat je lekker vindt en fysiek toch in de beste shape van je leven komen (zonder koolhydraatarm dieet ;-))