interview-rob-grass

Interview Rob Gras

Statistieken Rob:

Leeftijd: 57 Lengte: 1.83 cm gewicht: 98 kg vetpercentage: 7% Trainingsjaren: 41 jaar Motto: Waar en wil is, is een weg

Vertel eens. Wie is Rob?

Ik ben Rob Gras en geboren en getogen in Wassenaar. Bodybuilding/krachttraining fascineerde mij al op jonge leeftijd en heeft mij door mijn vastberadenheid en discipline gebracht naar al mijn titels.

Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven heb ik twee banen. Ik werk voor de gemeente Wassenaar als gastheer en daarnaast heb ik een eigen bedrijf: RG Personal Coaching. Zeven dagen in de week geef in personal training aan mijn klanten wat ik doe bij fitnessclub N-Joy te Wassenaar. Woon je in de buurt van wassenaar, boek dan een sessie bij Rob Gras. Bezoek de Facebook Pagina van RG Personal Training

Wanneer en waarom ben je begonnen met trainen?

Ik ben begonnen met trainen toen ik 16 jaar was. Waarom? Omdat ik het interessant vond om mijn spieren weerstand te geven door middel van krachttraining en mijn lichaam daardoor letterlijk te beeldhouwen.

Hoeveel kennis van training en voeding had je toen je begon?

Van training had ik in mijn beginjaren nog niet veel kennis. D it heb ik mezelf eigen gemaakt door de boeken van Arnold Schwarzenegger en Franco Columbo te gebruiken waar ik al mijn informatie uit haalde. Overigens, trainen heb ik altijd alleen gedaan omdat ik 100% gefocust wilde zijn. Het is immers een concentratiesport. Met voeding was ik destijds nog niet zo bezig als nu.

Wat waren je doelen in het begin en hoe zijn deze door de jaren heen veranderd?

In het begin was mijn doel om mijn lichaam op het gebied van spieren te ontwikkelen. Naarmate van jaren maakte ik goede progressie omdat ik altijd 100% gefocust  met training bezig was. Mijn doelen zijn door de jaren heen dan ook niet veranderd. Wel ben ik vanaf mijn 50ste jaar wedstrijden gaan doen wat betekent dat je een specifiek doel krijgt. Je moet dan nog bewuster en doelgerichter gaan trainen.

Waar komt jouw motivatie vandaan?

Mijn motivatie is ontstaan om doelbewust mijn lichaam te trainen door middel van mijn spieren weerstand te geven.

Je bent op latere leeftijd pas begonnen met wedstrijden. Kan je daar iets over vertellen?

Klopt, ik ben op mijn 50ste jaar pas begonnen. Dit kwam toen zo op mijn pad en ik was er niet bewust mee bezig. Iemand die mij zag vroeg toen of ik wedstrijden deed, maar dat was niet zo. Die persoon moedigde mij aan om dit wel te gaan doen. Zij heeft mij toen ook begeleid wat leidde naar mijn eerste wedstrijd en verdere successen.

Aan welke wedstrijden heb je meegedaan en wat voor gevoel gaf je dat?

rob-gras-2Ik heb meegedaan aan de World Fitness Federation (Oostenrijk en Duitsland), aan de NAC Universe te Hamburg (Duitsland), aan de Universe te Southport (Engeland), aan de YBF, Artemis Cup en NAC Holland. Hieronder vallen drie wereldtitels, drie Europese tittels en acht Nederlandse tittels. Het gevoel deze tittels te winnen was uiteraard onbeschrijfelijk. S teeds weer afzien bij de zware trainingen en het diëten om uiteindelijk de hoofdprijs te pakken. Dit voelde dan als de kroning op mijn werk met alle discipline en vastberadenheid.

Kan je wat vertellen hoe je je hebt voorbereid op deze wedstrijden?

Voor mijn eerste wedstrijd heb ik een jaar uitgetrokken om helemaal in shape te komen op het gebied van training en voeding. Hier werd ik destijds dan ook 100% in begeleid. Ik trainde vijf dagen in de week en was van 24/7 met mijn voeding bezig.

Je bent nu 57 en je hebt een enorm fit uiterlijk. Wat is je geheim?

Ik train nog steeds vier tot vijf keer in de week gefocust en niet te zwaar en let daarnaast ook op mijn voeding.

Hoe houdt je je vetpercentage continu zo laag?

Door de jaren heen weet ik wat ik wel en wat ik niet kan eten. Ik ken mijn lichaam als geen ander en weet dan ook precies wat mijn lichaam nodig heeft. Hierdoor blijft mijn vetpercentage onder controle.

Heb je door de jaren heen ooit last gehad van pijntjes of blessures?

Zeker, ik heb ook wel eens last van pijntjes maar nog nooit heb ik een grote blessure gehad. Mede doordat ik op gevoel train, ik zit met mijn hersenen in mijn spieren en kan daardoor mijn lichaam precies aanvoelen.

Hoe ziet je trainingsschema eruit?

Vijf dagen in de week gesplitst zodat ik extra focus kan leggen op bepaalde spiergroepen.

Heb je een speciale trainingsmethode?

Ja, mijn trainingen zijn meestal veel sets met veel herhalingen en weinig gewicht. Hierdoor train ik door mijn verzuring heen waardoor er een enorm spiercontact ontstaat. Dit is zwaarder dan trainen met veel/zwaar gewicht met weinig sets en weinig herhalingen. Ik ben immers een bodybuilder en geen powerlifter.

Waar let je op met betrekking tot voeding?

Ik let op alles wat betreft vetten, eiwitten, koolhydraten en supplementen.

Welke voeding vermijd je zoveel mogelijk ?

Voeding met zuivel, suiker en te veel vet.

Eet je zogenaamde “cheatmeals”?

Ja, één maal in de week eet ik wat ik wil.

rob-gras-3Je bent personal trainer met eigen faciliteiten. Wat is het beste advies dat je iemand kan geven die net begint met trainen?

Basistraining voor alle spiergroepen, niet te zwaar trainen, oefeningen gecontroleerd uitvoeren en 100% begeleiding in voeding.

Hoe doorbreek je een plateau als je denkt vast te zitten?

Wanneer je geen vooruitgang (meer) ziet zou je moeten veranderen van trainingstechniek- en schema wat betreft sets, herhalingen en  gewicht. Wellicht moet ook de voeding (opnieuw) bekeken worden.

Wie was/is jouw idool?

Bob Paris.

Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Geestelijk zijn mijn sterke punten mijn doorzettingsvermogen, discipline en positiviteit bij elke training. Fysiek gezien vind ik niet dat ik zwakke punten heb omdat door 41 jaar trainen mijn spieren symmetrisch  en goed ontwikkeld zijn. Ik heb als het ware mijn lichaam gevormd zoals hij nu is.

Gebruik je supplementen? En zo ja , welke? En wat doen deze voor je?

Ja, waaronder proteïne (caseïne en isolaat),  vitamine B, vitamine C, visolie, zink, BCAA’s, amino’s, HMB en calcium/magnesium. Deze geven een totale aanvulling op wat mijn lichaam nodig heeft. Soms gebruik ik voor mijn trainingen pre work-out.

Heb je anabolen nodig om groot te worden?

Nee natuurlijk niet. Als je de discipline hebt om te trainen en dit dag, week, maand en jaar na jaar weet vol te houden zal je versteld staan wat je allemaal al kan bereiken. De aanhouder wint.

Wil je nog wat kwijt?

Discipline en vastberadenheid kunnen jouw doelen waarmaken!