Gezond Afvallen Door Slim Dieet
Laatste update: 28 december 2016
Mode diëten helpen je misschien als je gewicht wilt verliezen, maar niet als je het er ook af probeert te houden. Dieet slim, en ontwijk deze gewichtssaboteurs.
De meeste Nederlanders zullen ergens in hun leven wel een dieet volgen. Helaas hebben veel programma’s belachelijk lage succespercentages: zo’n 80% van de diëters komen binnen een jaar weer aan tot hun begingewicht, en 85% binnen twee jaar. Erger nog: 95% van de mensen is binnen drie jaar na een dieet net zo zwaar of zelfs zwaarder dan ze begonnen. Een derde van hen is per saldo juist aangekomen.
Wanneer mensen er niet in slagen gewicht te verliezen, denken mensen vaak dat het ze aan wilskracht ontbreekt. Ze raken dan ontmoedigd en keren terug naar hun gebruikelijke eetpatroon. Het probleem ligt echter vaker bij het dieet, dat het eetgedrag van mensen te radicaal probeert te veranderen. Om op de lange termijn te werken, moet een dieet duurzaam zijn. Hoe kies je verstandig?
Om te beginnen kun je de volgende vijf valkuilen ontwijken:
Inhoudsopgave
1. Je kiest voor de laatste dieet hype
Het bloedsoortdieet? Geprobeerd. Glutenvrij dieet? Niets nieuws. Paleo? Check? Het HCG-dieet? Been there, done that. Wat dacht je vaak het maandieet – en ja, dat bestaat echt? De lijst gaat maar door. We kennen allemaal wel mensen die iedere mogelijke dieethype geprobeerd hebben, om alleen maar zwaarder te eindigen dan ze begonnen.
Waar komt dat door? Diëten beloven vaak heel wat, maar de wetenschappelijke onderbouwing laat te wensen over. In plaats van zich te focussen op redelijke, duurzame programma’s zijn mensen vaak geneigd om voor een kortstondig doel te gaan: ze willen bijvoorbeeld snel gewicht verliezen voor een bruiloft, de feestdagen of het strandseizoen. Het is mogelijk om dat soort doelen snel te bereiken. Helaas, als je jezelf je huidige dieet geen drie, zes of achttien maanden ziet doen, zoek dan een ander dieet, want dit gaat niet werken.
2. Je eet meer calorieën dan je denkt
Onderzoek laat zien dat veel mensen hun calorie-inname onderschatten – en mensen met overgewicht doen dat het meest. Kleine beetjes zijn de grootste boosdoeners. Een kauwgom bevat twee gram koolhydraten. Zoetjes bevatten zo’n 0,8 gram koolhydraten. En hoewel groenten absoluut essentieel zijn voor een gezond voedingspatroon, zijn ze niet geheel calorievrij. Al die kleine hoeveelheden tellen op. Als je dagelijks drie kauwgoms eet, vijf zoetjes gebruikt en vier porties groenten opschept, dan zit je op 30 gram ongetelde koolhydraten per dag. Combineer dat met een algemene neiging om calorieën te onderschatten, en je begrijpt hoe die discrepantie tussen je verwachtingen en je resultaten kan ontstaan. Kortom, verlies je maar geen gewicht? Controleer dan nog eens of je geen verborgen calorieën door de mazen van je registratie laat glippen.
3. Je probeert te snel af te vallen
Als je anderhalve kilo per week wilt verliezen, zul je je waarschijnlijk beroerd voelen. En zoals je waarschijnlijk wel weet: als je je uitgehongerd voelt, wordt de kans dat je instort en jezelf helemaal volpropt aanmerkelijk groter.
Een dieet met heel weinig calorieën kan je lichaam ook in “overlevingsstand” zetten. Je lichaam schakelt zijn metabolismesnelheid dan terug en slaat de schaarse extra calorieën op als extra lichaamsvet – precies het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken. Een focus op duurzaam vetverlies is opnieuw genoeg: daar heb je geen extreme caloriebeperkingen bij nodig.
4. Je geeft jezelf geen pauzes of beloningen
Het kost tijd om gewicht te verliezen als je wilt dat het weg blijft. Als je 50 kilo te veel weegt, verwacht dan niet dat dat in zes maanden of een jaar verdwenen is. Je hebt dat gewicht over een lange periode opgebouwd, en het gaat je tijd kosten om het permanent te verliezen.
Om te voorkomen dat je jaren op een feestje moet wachten, kun je voor jezelf mijlpalen onderweg inplannen. Vier het steeds als je vijf pond verliest, of als je je weer een maand aan je dieet gehouden hebt. Geef jezelf een geplande dieetpauze – een week of twee waarin je een “onderhoudshoeveelheid” calorieën eet. Dit soort korte pauzes geven je een kans om je mentale schoolbord schoon te vegen, jezelf te belonen (liefst op een manier de niet met eten te maken heeft) en je metabolisme wat te versnellen. Daarnaast heb je op deze manier iets om naar uit te kijken.
5. Je geeft jezelf niet genoeg flexibiliteit
De meeste diëten zijn verbijsterend strikt: eet dit niet, eet dat niet, zorg dat je jezelf tot deze korte lijst beperkt, Sommige diëten dwingen je zelfs om hele voedselgroepen uit te bannen. Hoewel de resultaten op de korte termijn zichtbaar kunnen zijn, vallen ze op de lange termijn doorgaans tegen.
Als je een dieet begint, is het belangrijk dat je er praktisch alles mee kunt eten, zolang je maar naar de calorieën kijkt. Als je 400 calorieën aan taart wilt eten, zul je moeten zorgen dat je die van je dagelijkse caloriedoel aftrekt. En voor je jezelf tegoed doet aan een flinke muffin, kun je beter eerst even checken of je dan ook nog ruimte hebt voor alle vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten die je nodig hebt.
Sluit je aan bij de 5 procent en verander je leven!
Denk aan dat onderzoeksresultaat: 95% van alle diëters heeft al hun gewicht uiteindelijk weer terug. Om dat lot te vermijden en je bij die andere vijf procent aan te sluiten, zul je je op duurzaamheid en de lange termijn moeten focussen. Ja, dat vereist het nodige geduld. Maar het is het waard, want de veranderingen die je doorvoert zullen je niet alleen de komende drie maanden vooruit helpen – maar de rest van je leven.
Wij hebben een GRATIS E-book geschreven waarin wij uitleggen hoe wij Binnen 8-16 Weken Ons Vetpercentage Verlagen En Daarna Het Hele Jaar Door In Shape Blijven? (Zonder Ons Leuke Leven Op Te Geven).
Schrijf je hieronder in en ontvang het e-book meteen in je mailbox.